
Kære alle,
Så skete det endelig, det blev 2008 og vi siger velkommen det FN's internationale kartoffelår. Dette år skal der gøres ekstra for viden om og kendskab til kartoflen i håb om, at denne ekstra fokus vil kunne hjælpe mange af de hungersramte og sultne mennesker verden over.
Følgende link er fra FN's pressekonference, og fortæller om ideen bag Kartoflens år: http://www.un.org/News/briefings/docs/2007/071018_Potato.doc.htm
Man synes jo ellers næsten at kartoflen er så dansk som Holger Danske; hvad skulle man ellers tro når nu gode danske retter som flæskesteg, frikadeller, kold kartoffelsalat og brændende kærlighed ikke ville være det samme uden netop denne rodfrugt. Og hvad med Lammefjorden og Samsø! Snaps? Mere om de danske kartofler på: http://www.tofler.dk/
Ak, men det er jo ikke ganske sådan. Peru er jo kartoflens hjemland. Her er over 3000 varianter og her kan de lokale tørre kartoflerne og "genoplive" dem til spisning flere hundrede år efter! De får dog som regel ikke lov at ligge så længe og denne særlige variant hedder "Chuño" og er mange peruaneres favorit. Den spises ofte med helstegt marsvin, er lidt speciel (ligesom marsvinet), men ikke dårlig. Paucartambo, som ligger på vejen til vores lodge i junglen, er én af de mange vigtige kartoffelbyer i Peru med omkring 70 lokale varianter i dalen.
Billedet af de peruanske kartoffelbønder er fra Foundación Martín Champi. Han (MP) er den første fotograf, der tog billeder af indianerne i det peruanske højland, og hans billeder er en historiefortælling i sig selv.
Spis kartofler til!!!
Mvh.
Tine
Ingen kommentarer:
Send en kommentar